Friday, October 7, 2022

white-bellied blue robin

 The white-bellied blue robin (Sholicola albiventris) or white-bellied sholakili, is a bird of the family Muscicapidae. It is endemic to the Shola forests of the higher hills of southern India. The Nilgiri blue robin and this species were once considered separate species, later lumped as sub-species of a single species (major) and elevated again to full species in 2005 by Pamela C. Rasmussen. The species was earlier thought to be related to the shortwings and placed in the genus Brachypteryx and later moved to Myiomela since species in the genus Brachypteryx shows marked sexual dimorphism. In 2017, a study found that this is a sister group of the flycatchers in the genera Niltava, Cyornis and Eumyias among others. It was then placed in newly erected genus Sholicola. This small bird is found on the forest floor and undergrowth of dense forest patches sheltered in the valleys of montane grassland, a restricted and threatened habitat.


This chat-like bird is long-legged and appears chunky with its short tail and wing. Although sharing similar habits and shape, the two species differ in plumage and both may show slight sexual dimorphism. Differences in iris colour between the females have been suggested for S. albiventris

Greater adjutant

 The greater adjutant (Leptoptilos dubius) is a member of the stork family, Ciconiidae. Its genus includes the lesser adjutant of Asia and the marabou stork of Africa. Once found widely across southern Asia and mainland southeast Asia, the greater adjutant is now restricted to a much smaller range with only three breeding populations; two in India, with the largest colony in Assam, a smaller one around Bhagalpur; and another breeding population in Cambodia. They disperse widely after the breeding season. This large stork has a massive wedge-shaped bill, a bare head and a distinctive neck pouch. During the day, it soars in thermals along with vultures with whom it shares the habit of scavenging. They feed mainly on carrion and offal; however, they are opportunistic and will sometimes prey on vertebrates. The English name is derived from their stiff "military" gait when walking on the ground. Large numbers once lived in Asia, but they have declined (possibly due to improved sanitation) to the point of endangerment. The total population in 2008 was estimated at around a thousand individuals. In the 19th century, they were especially common in the city of Calcutta, where they were referred to as the "Calcutta adjutant" and included in the coat of arms for the city. Known locally as hargila (derived from the Assamese words "har" means bone and "gila" means swallower, thus "bone-swallower") and considered to be unclean birds, they were largely left undisturbed but sometimes hunted for the use of their meat in folk medicine. Valued as scavengers, they were once depicted in the logo of the Calcutta Municipal Corporation.



Manipur bush quail

 The Manipur bush quail (Perdicula manipurensis) is a species of quail found in northeastern India and Bangladesh inhabiting damp grassland, particularly stands of tall grass. It was first collected and described by Allan Octavian Hume on an ornithological expedition to Manipur in 1881


P. manipurensis is listed as Endangered on the IUCN's Red List, as its habitat is small, fragmented, and rapidly shrinking.


There was no confirmed sighting of the bird from 1932 until June 2006, when Anwaruddin Choudhury reported spotting the quail in Assam.


BBC News quoted the conservation director of the Wildlife Trust of India, Rahul Kaul, as saying, "This creature has almost literally returned from the dead."

Thursday, October 6, 2022

Lesser Florican

 The lesser florican (Sypheotides indicus), also known as the likh or kharmore, is the smallest in the bustard family[3] and the only member of the genus Sypheotides. It is endemic to the Indian Subcontinent where it is found in tall grasslands and is best known for the leaping breeding displays made by the males during the monsoon season. The male has a contrasting black and white breeding plumage and distinctive elongated head feathers that extend behind the neck. These bustards are found mainly in northwestern and central India during the summer but are found more widely distributed across India in winter. The species is highly endangered and has been extirpated in some parts of its range such as Pakistan. It is threatened both by hunting and habitat degradation. The only similar species is the Bengal florican (Houbarobsis bengalensis) which is larger and lacks the white throat, collar and elongated plumes.


A male in breeding plumage has a black head, neck and lower parts. However, his throat is white. Around three 4 inch long, ribbon-like feathers arise from behind the ear-coverts on each side of the head and extend backwards, curving up and ending in spatulate tip. The back and scapulars are mottled in white with V shaped marks. The wing coverts are white. After the breedings season, the male tends to have some white in the wing. The female is slightly larger than the male. The females and males in non breeding plumage are buff with black streaks with darker markings on the head and neck. The back is mottled and barred in black. The neck and upper breast are buff with the streaks decreasing towards the belly. The outer primaries of the males are thin and notched on the inner-web. The leg are pale yellow and the iris is yellow.

Masked Finfoot

 The masked finfoot or Asian finfoot (Heliopais personatus) is a highly endangered aquatic bird that was formerly distributed throughout the fresh and brackish wetlands of the eastern Indian subcontinent, Indochina, Malaysia and Indonesia. Like the rest of the family, the African finfoot and the sungrebe, the relationship to other birds is poorly understood.


The masked finfoot is an underwater specialist with a long neck, a striking sharp beak, and lobed feet which are green. Both males and females have a black mask and eyebrow that contrasts with a white eyering and lateral cervical stripe. The rest of the neck is grey, the breast is pale and the back, wings, and tail are a rich brown. The males have an all-black chin while the females have a white chin.

Great Knot

 The great knot (Calidris tenuirostris) is a small wader. It is the largest of the calidrid species. The genus name is from Ancient Greek kalidris or skalidris, a term used by Aristotle for some grey-coloured waterside birds. The specific tenuirostris is from Latin tenuis "slender" and rostrum "bill"



Steppe eagle

 The steppe eagle (Aquila nipalensis) is a large bird of prey. Like all eagles, it belongs to the family Accipitridae. The steppe eagle's well-feathered legs illustrate it to be a member of the subfamily Aquilinae, also known as the "booted eagles". This species was once considered to be closely related to the sedentary tawny eagle (Aquila rapax) and the two forms have previously been treated as conspecific. They were split based on pronounced differences in morphology and anatomy; two molecular studies, each based on a very small number of genes, indicate that the species are distinct but disagree over how closely related they are